Protokoll från lunchen 23/3 2023

 

Protokoll SjöCannes lunch den 23 mars 2023 på G&G.

 

Närvarande: Anders Rudin, Jörgen Krabbe, Lars Wedin, Olle Bovin, Richard Linderoth, Sven-Bertil Karlsson, Jan Prising, Bo Strömgren, Gösta Bergvall, Hans-Christer Bährne, Lennart Groth, Robert Bergild, Mikael Krafft, Karl-Adam Bonnier, Ulf Henricsson.

 

  1. Flaggkapten öppnade dagens möte och hälsade alla välkomna till SjöCannes och Rivierans allt bättre väder. Vissa störningar i det franska kommunikationsnätet kunde konstateras beroende på fransmännens oförståeliga strejkbehov. En sjöman hittar dock alltid rätt!
  2. Nästa lunch är torsdag den 20 april på Gaston & Gastonette. Golftävlingen SjöCannan dagen efter den 21 april på Old Course, Mandelieu. Höstens program: luncher den 21/9, 19/10 och 16/11. SjöSlaget fredagen den 22/9. Det fanns en majoritet för att lunchen den 21 september kan utbytas mot en dammiddag på kvällen! Vi återkommer med besked! Luncher planerade i Stockholm maj/juni och november.
  3. Flaggadjutant Strömgren informerade om att fortsatt finns det kepsar, t shirt, slipsar och pikétröjor tillgängliga för en uppdatering av vårgarderoben! Kontakta Bosse!
  4. Dagens talare var Lars Wedin som kåserade på temat ”en sjöofficer i diplomatins tjänst”. Lars är kommendör i Flottan kurs – 69 och med patrullbåtarna som huvudsakligen sjöbakgrund. Efter att ha genomgått Ecole superieur de guerre naval i Paris bestämde han sig för en lite annorlunda karriär. Kände ingen större gemensam framtid med med Marinen efter kalla krigets slut. Han blev i stället 1990 -93 militärrådgivare i internationella frågor, Europeiska säkerhetskonferensen, ESK. Sedan militärrådgivare vid svenska ESK delegationen i Wien. Sakkunnig hos Utrikesdepartementet följt av chef för concept branch vid EU’s militära stab i Bryssel. Lite annorlunda karriär för en sjöofficer!? Att ingå ”i de guldsmidda nomadernas”, dvs diplomaternas kår. Många observationer för en utifrån kommande att göra – i diplomatin gör man bara anteckningar, inga vidimerade protokoll. Normalt är kanske att söka problemets kärna – inte i diplomatin, här skriver man ett antal parenteser för att ha något att successivt kunna förhandla bort! Det är alltid svårt att tolka vad diplomater kommit överens om. Därför är språket en viktig komponent. Dålig engelska kan användas som ett sätt att dölja okunskap – militärt mest strikta är fransmän och spanjorer, så de använder alltid – Yes sir, så blir det inga problem! Diplomatins språk är också svårt på annat sätt – efter ett möte mellan balter och ryssar fick Lars ett missnöjesbrev och trodde karriären var över – men i stället kommer beröm från chefen ”bra jobbat, Lars”!? Geografiskt orienterade problem uppstår alltid , som den eviga konfrontationen Turkiet – Cypern – Grekland eller frågor som, skall Vatikanstaten bjudas in på militärkonferensen. De har ju Schweizergardet! Gradbeteckningar har den diplomatiska kåren inte, men oftast en tröja och på hur slitna armbågarna är ser man hur länge man varit i tjänst! Fransmännens tröjor är dessutom alla blå!

Flaggkapten avtackade Lars med sedvanliga manschettknappar och med tack för ett spännande föredrag.

  1. SjöCannes saknar ett standar att användas på våra flytetyg och i alla andra sammanhang där vi vill visa vår vackra logotyp! Vi kommer att ta fram ett standar – storlek 20 x 35 cm enligt bifogade skiss. Dubbelsidig och i god kvalitet som alla våra saker! Det kostar dock en slant med att ta fram schablon och styckkostnaden blir givetvis beroende av upplagan. Räkna med ett pris på ca 600 SEK per flagga. Vi behöver veta antalet så maila till FK med kopia Bo Strömgren, Lennart Groth med din intresseanmälan med angivande hur många ex du behöver. Oss tillhanda snarast!!

 

  1. Dagens lunch som bestod av en välsmakande tonfisk avslutades och SjöCannes medlemmar avlägsnade sig mot nya djärva mål!

 

 

 

Cannes 2023- 03- 26

 

Speak Your Mind